Czerwona potrawka z tofu - prosty przepis!

- ,

Było to chyba pierwsze wegańskie danie, które nauczyłem robić się sam, na początku swojej przygody z gotowaniem. Wcześniej jadłem praktycznie tylko gotowe dania sklepowe. Ta potrawka jest naprawdę dobra, sycąca i smakowało nawet moim znajomym, którzy jedzą mięso i nie myślą o przejściu na chociażby wegetarianizm. Jest to naprawdę proste danie jednogarnkowe - czyli wszystko wrzucacie do jednego gara i czekacie, aż się ugotuje.


Składniki dla 5-6 osób:
- 2 puszki pomidorów (najlepiej krojone, takie z Biedronki), każda 400ml,
- 2 średnie marchewki,
- 2 czerwone papryki,
- 2 łyżki bazylii,
- 2 łyżki oregano,
- 1 duża cebula,
- olej do smażenia (u mnie z pestek winogron),
- szczypta soli i pieprzu do smaku,
- 1 kostka dowolnego tofu ok. 180g (polecam naturalne albo z bazylią z Lidla),
- ewentualnie jak ktoś lubi można dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku.

Do podania:
- makaron, ryż, kasza gryczana, jaglana, cokolwiek wedle uznania

Przygotowanie (wszystko robi się w tym samym garnku):
- kroimy wszystkie warzywa w kostkę (oczywiście marchewkę najpierw obieramy, później kroimy w plastry i każdy plaster dzielimy na 4 części), w garnku smażymy cebulę na oleju i jak się zeszkli to dodajemy resztę warzyw, smażymy je ok 7-10min, od czasu do czasu mieszając, najlepiej trzymać je pod przykrywką.
- kiedy warzywa lekko zmiękną, wlewamy 2 puszki pomidorów w puszce, dodajemy przypraw i gotujemy pod przykrywką ok. 20min, nie zapominamy o mieszaniu (można zmniejszyć ogień po ok. 10min).
- tofu otwieramy, wylewamy wodę do zlewu i gnieciemy je między palcami na drobne kawałki (można też po prostu pokroić w kostkę, jak kto woli) i dodajemy je do garnka po ok. 20min od wlania tam pomidorów w puszce.
- wszystko mieszamy i po dodaniu tofu gotujemy jeszcze ok. 15-20min, pod koniec można zdjąć przykrywkę.

Danie jest gotowe kiedy marchewka będzie miękka, a z potrawki odparuje trochę wody i zrobi się gęsta. Pamiętajcie o mieszaniu bo na dnie może się lekko przypalać - na pełnym ogniu lepiej tylko podsmażyć warzywa, a później gotować na mniejszym.

Moja znajoma wzięła ode mnie przepis na to danie, jak tylko zobaczyła foty, a dodam, że je mięso. Sama urozmaiciła tę potrawkę o dodanie pieczarek i kukurydzy. Tak naprawdę to można tam wrzucić wiele rzeczy, np. fasolkę, kiełki, groszek itp.


Czerwona potrawka z tofu - prosty przepis! Czerwona potrawka z tofu - prosty przepis! Reviewed by Marush Salai on czerwca 11, 2018 Rating: 5

1 komentarz:

Obsługiwane przez usługę Blogger.